Projekt CKZiU

W tym miejscu publikujemy wszelkie
informacje dotyczące projektów

w ramach
Andrychowskiego Centrum

Kształcenia Zawodowego 

i Ustawicznego

Mentor ds. projektu mgr inż. Krzysztof Szczygieł

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum nr 1 im. prof. T. Kotarbińskiego w Andrychowie w CKZiU w Andrychowie jest wśród 500 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 i przysługuje mu tytuł "Brązowej Szkoły 2019".

„Jak nie czytam, jak czytam” 2019 relacja

Opublikowano: poniedziałek, 10, czerwiec 2019

7 czerwca, podobnie jak w szkołach całej Polski, odbyła się w CKZiU 4 edycja akcji „Jak nie czytam, jak czytam”.

 

Nauczyciele i uczniowie spędzili w tym dniu jedną godzinę na wspólnym relaksie
z książką w dłoni. Zebraliśmy się tym razem na sali gimnastycznej, a nie w plenerze, bo pogoda straszyła deszczem. Jako, że chcemy, aby czytanie kojarzyło się młodzieży z czymś przyjemnym, to tematem tegorocznego spotkania uczyniliśmy literaturę z wątkiem kulinarnym, czyli zawierającą opisy przygotowania posiłków i ucztowania.

Wystrój sali oczywiście dostosowaliśmy do tego tematu, a dodatkowo w „przewiązce” zorganizowaliśmy stoły ze zdrowymi smakołykami, którymi można się było do woli częstować oraz wystawkę poświęconą witaminom i potrzebnym naszym organizmom składnikom mineralnym. Nasz biolog- pani Beata Kowalczyk, pedagog- pani Edyta Zwieńczak i opiekun Spółdzielni Uczniowskiej- pani Małgorzata Majdak, chciały w ten sposób, przy okazji czytania
o jedzeniu, zapromować zdrowy styl odżywiania.

Spośród wielu książek z opisami jedzonka, które zgromadziliśmy na tę okazję, przeczytaliśmy na głos fragmenty „Pana Tadeusza”, „Całusków pani Darling”, „Opium
w rosole”, „Łasucha literackiego”, „Ani z Zielonego Wzgórza”, „Czekolady”, „Jednego dnia
z życia Iwana Denisowicza”, „Książki poniekąd kucharskiej” i „Blondynki w Meksyku”.

Organizujące imprezę panie: Krystyna Pyzio, Katarzyna Kocemba i Edyta Zwieńczak serdecznie dziękują nauczycielom, którzy byli lektorami, czyli paniom: Małgorzacie Majdak, Bożenie Polak, Ewie Flak, Małgorzacie Latale,  panu Przemysławowi Chmielowi oraz przedstawicielkom młodzieży: absolwentce, Małgosi Gawędzie i uczennicy kl.2 ts, Martynie Cinal. Wyrażają także podziękowania pani Beacie Kowalczyk i dziewczynom ze Spółdzielni Uczniowskiej za przygotowanie przekąsek i obsługę stoiska kulinarnego oraz Dominikowi Nawrotowi za obsługę nagłośnienia i Paulinie Pomietło 2f za fotografowanie.  (kp)

Miejsca naszych praktyk

Jakość powietrza

Wyszukaj na stronie